Kada kupujete dječja kolica u sve što slijedi dalje u tekstu, uvjerite se u trgovini prije kupnje, trgovac je dužan vam omogućiti da se uvjerite u ispravnost i funkcionalnost kolica prije kupnje. Ne kupujte "mačka u vreći". Dječja kolica moraju biti sigurna, praktična i, naravno, lijepa. Ali, popis zahtjeva za idealna kolica još nije gotov. Što je ono što je stvarno bitno i na temelju čega izabrati? Pročitajte naš vodič i saznajte kakva kolica trebate.  

Nisu sva kolica jednaka

Najprije ćemo napraviti kratak pregled različitih vrsta kolica, a potom ćemo ih detaljno prezentirati.

Prva opcija su kolica koja se moraju mijenjati jer dijete raste.

Kolica obično kupujete postupno, kada dijete naraste. Prednost je, dakle, manja jednokratna investicija.

Druga mogućnost su kombinirana kolica, koja se ponekad nazivaju i sustavima putovanja.

Troškovi prilikom kupovine su, doduše, veći, ali kada se situacija sagleda u cijelosti, možete i uštedjeti. Prednost je i u tome što ćete odjednom riješiti problem kupovine svih vrsta kolica.

Duboka košarica

Klasična duboka košarica namjenjena je bebama od približno 6–9 mjeseci. Tada djeca već počinju sjediti i više nisu zadovoljna tim kolicima.

Prilikom izbora košarice pripazite na to da bude dovoljno velika. Njezina adekvatna dužina je približno 80 centimetara. To je još i posebno bitno za roditelje čija su djeca rođena zimi. Kako bebi ne bi bilo hladno, omotamo ju u tzv. zimske vreće, koje podsjećaju na male vreće za spavanje. Ako su kolica preuska, može se dogoditi da nema dovoljno prostora za bebu u vreći za spavanje.

Dječja kišobran kolica

Susrest ćete se i s nazivom sportska kišobran kolica ili samo kišobran. Ta kolica su posljednja koja trebaju vašem djetetu. Iako vaše dijete već samostalno hoda, brzo se umori i želi sjediti. Kišobrani služe upravo tome. Primjereni su prije svega za veće gradove.

Kišobrani su obično lakši od sportskih kolica, ali i manji. Zato su odličan izbor za odlazak na odmor. Kišobrane stavite u prtljažnik automobila i još uvijek ćete imati dovoljno prostora za prtljagu.

Kombinirana kolica

Kod kombiniranih kolica provjerite što je sve uključeno u cijenu – uključuje li okvir sve vrste sjedalica ili morate jednu između košara/sjedalica kupiti odvojeno.

Za obitelji koje često putuju automobilom prikladna je kombinacija s autosjedalicom. Idete li, na primjer, u posjet baki, u prtljažnik automobila stavite samo okvir. Ako se naknadno odlučite za šetnju nakon ručka, jednostavno pričvrstite autosjedalicu na okvir i odmah ćete dobiti kolica u kojima možete voziti dijete do približno jedne godine starosti.

Dimenzije i težina kolica

Prilikom biranja kolica, uvijek provjerite dimenzije. Nije baš ugodno ako kolica ne stanu u prtljažnik automobila. Zato se uvijek raspitajte o dimenzijama presavijenih kolica.

Ako ste već izabrali kolica iz vaših snova koja su prevelika, provjerite imaju li kotače koji se brzo skidaju. Onda nećete imati problema s dimenzijama. Radi se o dobrom rješenju za povremenu vožnju automobilom. Putujete li pak svakodnevno, svejedno izaberite manji model.

Živite u zgradi s dizalom? Radije izmjerite i dizalo kako biste se uvjerili da ćete u njemu moći koristiti kolica.

Drugi bitan čimbenik je težina. Lake modele koristite prije svega u situacijama kada:

  • stavljate presavijena kolica u prtljažnik automobila,
  • nemate dizala i kolica nosite po stepenicama
  • često koristite javni prijevoz.

Kotači

Bitno je prije svega to po kakvom ćete terenu koristiti kolica. U gradskim ulicama biti će dovoljni plastični kotači, na terenu su pak primjereniji kotači na napuhavanje ili gumeni kotači.

Bitna je i veličina. U ruralnom području ili čak na snijegu potrebni su veći kotači koji lakše prelaze preko prepreka.

Dostupni su i fiksni ili okretni kotači. Želite li skrenuti s fiksnim kotačima, trebate veći manevarski prostor ili morate kolica lagano dignuti i pomaknuti u pravu stranu. Suprotno je kod okretnih kotača, gdje je skretanje jednostavnije. Imate li osjećaj da kotači idu svaki u svoju stranu, »zaključajte« ih u ravnom položaju. Tu funkciju nazivamo i zaključavanjem kotača.

Posljednja stvar je broj kotača. Netko više voli modele s četiri kotača, a nekome više odgovaraju tri kotača. Obje vrste konstrukcija su kvalitetne, a o vama ovisi koju ćete izabrati.

Druge pojedinosti na koje se isplati obratiti pažnju

Podesiva ručka

Vjerojatno će kolica voziti više ljudi. Ako je, na primjer, tata puno viši od mame, obratite pažnju na podesivu ručku. Tako se ni visok čovjek neće trebati saginjati.

Unutranji dio koji se može izvaditi

Kolica ste spremili u za to namijenjen prostor, ali se pitate kako ćete sa bebom koja spava doći do stana? U takvim situacijama, cijenit ćete to da možete izvaditi unutarnji dio i u njemu odnjeti dijete do stana.

Zaštita od sunca

Pomislite i na zaštitu osjetljive dječje kože od jakog sunca. Jedna od mogućnosti su i dodatni suncobrani. Neki roditelji vole kolica na kojima se sjedalica može pomicati u smjeru vožnje ili u suprotnu stranu – uvijek tako da dijete ne bude ispostavljeno suncu.

Ručna kočnica

Standardna oprema dječjih kolica je parkirna kočnica. Idete li u šetnju kolicima na rolama ili ih često vozite uzbrdo, odaberite model s ručnom kočnicom.

Podesiv naslon za noge

Ta se oprema koristi kod sportskih kolica ili kišobrana. Kada dijete spava, noge mu ne vise iz kolica. Jednostavno dignete naslon i bebine su noge ispužene, kao i u njenom krevetiću.