Sve novorođene bebe u Hrvatskoj od 1. ožujka testirat će se na rijetku genetsku bolest zvanu spinalna mišićna atrofija, javlja Dnevnik Nove TV.  "Nalazimo se u prostoriji koja je posebno posvećena probiru za spinalnu, tu se nalazi sva potrebna oprema, tu su dva PCR uređaja. I to kreće od 1. ožujka!" rekla je Dunja Rogić, predstojnica Kliničkog Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Zagreb.  Na Rebru su se do sada radili probiri na još osam rijetkih genetskih bolesti.

Rezultati testa bit će poznati kroz nekoliko sati, a u slučaju pozitivnog testa može se što prije započeti s terapijom.  Spinalna mišićna atrofija (SMA) je genetski nasljedno stanje koje čini mišiće slabijima i uzrokuje probleme s kretanjem, navodi NHS.

Postoji četiri tipa SMA, a u prošlosti su bebe rođene s tipom 1 rijetko živjele duže od prvih nekoliko godina života. Napretkom medicine i dijagnostike omogućeno je rano dijagnosticiranje i liječenje spinalne mišićne atrofije što uvelike utječe na ishod bolesti.

Ostali tipovi ne utječu značajno na životni vijek. Radi se o ozbiljnom stanju koje se s vremenom pogoršava i narušava kvalitetu života, ali postoje tretmani koji pomažu u otklanjaju simptoma.

Važno je s terapijom započeti što ranije kako bi se zaustavilo napredovanje bolesti i poboljšao ishod. Upravo zato je ova vijest odlična za sve buduće roditelje.

Za Međimurku odabrala Ines Miljančić (miss7zdrava)