Većinu odluka koje donesemo netko će uvijek propitkivati i/ili osuđivati. Bez obzira na tu činjenicu, tuđe kritike ili osude ne bi vas trebale brinuti. Uostalom, niste dužni okolini objašnjavati svaki svoj postupak. Ipak, često je neke stvari lakše reći nego učiniti, pa redovito imamo osjećaj da smo svojoj obitelji i prijateljima dužni objašnjavati svoje ideje, djela, razmišljanja...

No morate imati na umu to da svoje postupke niste dužni objašnjavati sve dok oni nekoga ne povrjeđuju ili dok ne postanu prijetnja nekome. 

Ponekad vam je možda teško odlučiti dugujete li ili ne objašnjenje za neke stvari, zbog čega smo u nastavku izdvojili one koje niste dužni nikome objašnjavati:

1. Nikome niste dužni objašnjavati svoj fizički izgled

Jednostavno je. Nosite što želite, imajte frizuru kakvu želite, šminkajte se kako želite... Nikome niste dužni davati objašnjenja koja se tiču vašeg fizičkog izgleda. Važno je samo da se vi osjećate dobro i ugodno.

2. Nikome niste dužni objašnjavati preferencije kada je u pitanju hrana

Svi volimo jesti različitu vrstu hrane. Netko jede meso, netko ne, netko voli mliječne proizvode, netko ih izbjegava... Ako vas netko pokuša osuditi zbog vaših izbora, samo ga ignorirajte. Ne morate nikome objašnjavati što i zašto volite jesti. Jednostavno jedite ono što želite.

3. Nikome niste dužni objašnjavati svoj seksualni život, kao ni stavove o braku i djeci

Svatko od nas odlučuje kada, kako i s kim želi živjeti i imati odnose. Vi sami donosite odluku želite li se vjenčati, živjeti sami, imati djecu. Sve su to stvari koje nikome niste dužni objašnjavati.

Naravno da vam drugi, ako vide da patite, mogu udijeliti savjet ili vas utješiti, ali nemaju vas pravo kritizirati ili osuđivati zbog mišljenja koje se ne podudara s njihovim.

4. Nikome niste dužni objašnjavati svoja vjerska i politička uvjerenja

Smijete biti lijevo, desno, centar... Smijete biti i katolik, protestant, musliman... Izbor je na vama. Naravno, ako želite sudjelovati u konstruktivnim raspravama, učinite to, međutim ako svojim izborom nikoga ne ugrožavate, niste dužni davati objašnjenja zašto je to tako.

5. Nikome niste dužni objašnjavati izbor karijere/posla

Svatko ima pravo upisati fakultet koji želi i raditi posao koji želi. Drugi možda imaju mišljenje da bi vam bilo bolje na drugom poslu, ali vi imate pravo na vlastiti izbor i ne dugujete objašnjenja nikome.

6. Nikome niste dužni objašnjavati razloge zbog kojih ste solo

Svi se u nekom trenutku života moramo boriti s pitanjima i zaključcima zašto nemamo nikoga, da nam je već vrijeme za brak i djecu, kad se planiramo skrasiti... To su stvarno stvari koje nikome niste dužni objašnjavati. Ni svojoj obitelji, ni prijateljima, ni svima koji usput pomisle da je u redu pitati vas: "A kad ti misliš naći nekoga?"

7. Nikome niste dužni objašnjavati zašto želite malo uživati u samoći

Ako ste tip osobe koju raduje samoća, niste dužni svima oko sebe objašnjavati zašto želite neko vrijeme provesti sami. To ne znači da ste asocijalni, sebični ili izolirani od svijeta. To samo znači da jednostavno uživate biti sami, volite svoj prostor, svoje male rituale, gledanje filmova, slušanje glazbe, čitanje knjiga...

zadovoljna